Engleski bulldog

Sve što ste htjeli znati o buldozima naći če te na ovome linku bulldog chester 

Engleski buldog, kao što mu i samo ime kaže, potiče iz Engleske odnosno Velike Britanije. To je pas koji se koristio za borbe sa bikovim koje su danas zabranjene. Engleski buldog je pas koji pripada srednje velikim psima, jer u odrasloj dobi prosječno teži do 25 kilograma. Kosti glave su široke, sa naboranom kožom, a usna kratka i pljosnata.
Gornja usna mu izgleda kao da visi, a donja mu je vilica duža nego gornja. Oči su kod engleskog buldoga tamne, a uši preklopljene prema nazad. Rep im je kratak i nisko nošen. Boja dlake može biti smeđa, bjela ili šareno bjela. Dlaka je kratka pa takvog psa nije problem održavati. Savjetuje se dnevno četkanje. Posebnu pažnju treba obratiti na njegu nabora kože na licu (npr. vlažnim maramicama za pse) da se izbegnu iritacije kože. Skloni su alergijama, što se može držati pod kontrolom specijalnom hranom namenjenom upravo za preosjetljive pse.
Engleski je buldog pas dobre naravi, vjeran i plemenit. On je snažan, hrabar, srčan, staložen i ponosan pas. Usprkos svojoj prijateljskoj pojavi, on je uticajan i miran pas izvrsnog karaktera. Idealan je partner za igru sa djecom i stvara vrlo čvrstu vezu sa svojim vlasnikom. Engleski je buldog savršen kućni ljubimac za ljude koji nemaju vremena za duge šetnje i istrčavanje psa. Međutim, napominjem da je svakog psa potrebno  izvoditi minimalno 4 puta dnevno da obavi nuždu. U životu u gradu poželjna je redovna rekreacija. Treba paziti na vrućinu jer je ne podnosi dobro. Svi psi dok su mladi se vole igrati (neki duže, a neki kraće), stoga treba uzeti u obzir da se radi o živom biću kojem treba pružiti brigu, ljubav i pažnju te svakako izdvojiti svakodnevno vremena za njega.
Zdrastveni problem koji se češće javlja kod ove rase je problem sa očima -  može se pojaviti entropija, konjuktivitis i upala žlezde ispod trećeg kapka, koju će u tom slučaju biti potrebno odstraniti kirurškim putem, najčešće jedno i drugo oko se sanira.
Kako vrlo brzo rastu, treba paziti da se ne dogode oštećenja zglobova u ranoj dobi, koja kasnije vode kroničnom osteoartritisu i povećavaju mogućnost pojave displazije kukova i laktova. Zato se preporuča ishrana hranom superpremium kvalitete za štence velikih rasa (npr. Brit Care Junior Large - hipoalergena hrana, Royal Canin Maxi Junior ili Bulldog Junior,  Hill`s Puppy Large Breed, Eukanuba Puppy Large i Pro plan Puppy Large Robust, Trainer...) ili hranama premium kvalitete (npr. Alleva Puppy&Junior Medium/Large Breed). Na svakom originalnom pakovanju istaknuta je tabela rasporeda / količine obroka, tako da u zavisnost od toga za koju hranu se odličite, od toga zavise i količine hrane koje podmiruju dnevne potrebe šteneta.
Pored pravilne ishrane, sastavni dio brige je redovito cijepljenje  i zaštita od vanjskih i unutrašnjih parazita.
Sve o cijepljenju možete pronaći  ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.
O čišćenju od unutrašnjih / crijevnih parazita (gliste), možete pronaći ovdje, ovdje i ovdje.
O zaštiti od vanjskih parazita (krpelji i buha), možete pronaći ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.
U načelu, sasvim je dovoljno da se pas kupa 3 - 4 puta godišnje. Kupanjem se skida prirodna masnoća kože, pa može doći do perutanja kože, ona postaje suha, lako puca i na taj način se smanjuje jedna od osnovnih funkcija kože, a to je njena zaštitna uloga.
O kupanju pasa možete pronaći ovdje.
O koži psa, uticaju kupanja i kožnim oboljenjima, više saznajte ovdje.
Međutim, ukoliko Vaš pas dosta vremena provodi vani preporuka je šampon (VIRBAC) kojim je moguće vršiti svakodnevno kupanje jer formula ovog šampona ne iritira kožu i ne sadrži mirise koji mogu smetati psima.
U ponudi Pet centra inače možete pronaći veoma bogat izbor preparata za odražavanje higijene kod pasa, među kojima su šamponi za mokro i suho pranje (pene, puderi), kondicioneri, vlažne maramice itd. Ponuda obuhvaća više robnih marki među kojima su: Amici e Felici, Ingenia, Trixie, All Systems, Greenfields, Armonia Naturali, Dog It, Skalar, itd.
glanak preuzet sa www.pet-centar

I još malo o njima

Matična zemlja: Velika Britanija

Porijeklo: Pasmina potječe od starog azijskog mastifa. Do kraja se oblikovala u Velikoj Britaniji. Naziv bulldog nastao je u srednjem vjeku ne samo zbog kršnog izgleda malog bika već i zbog snage kojom se taj agresivni pas suprostavljao bikovima u borbama u arenama. Te su borbe u devetnaestom vjeku zabranjene.

Opis: Malen rastom, širok, zbijen, i velike, teške glave. Optimalna težina mužjaka je 24 do 25kg, ženke 22 do 23kg. Visina, koja nije utvrđena standardom, kreće se oko 30 do 35cm. Lubanja je široka (što šira, to bolje). Koža, koja prekriva lubanju, treba da bude sva u borama.
Vilica je kratka i pljosnata; njuška široka i crna; nozdrve širom otvorene; gornja usna obješena; donja vilica znatno prelazi gornju. Oči su okrugle, dosta razmaknute, vrlo tamne; uši malene i tanke, preklopljene prema nazad, takozvane ružine uši; vrat je savijen, s podvaljkom; rep kratak, nisko nošen; dlaka je kratka i mekana, riđe boje ili bele, ili belo-šarena. Crna boja nije dopuštena.

Narav: Od devetnaestog vjeka je bio, zbog korištenja u borbama, agresivan i krvoločan u tolikoj meri da je u Rimu postojao propis, koji je branio voditi buldoga ulicom makar i na lancu. Selekcije poslednjih godina, mada su mu ostavile mrk izraz, učinile su od buldoga dobrog, mirnog, dostojanstvenog, vjernog, čistog, plemenitog, u svojoj "ružnoči" prekrasnog psa.
Korištenje: Nakon što je prestala njegova karijera borca u areni, služio je kao čuvar, policijski pas, pomoćnik vojske. U SAD-u buldozi su čak odlikovani, a jedan je čak imenovan kaplarom. Buldog je danas odličan kućni pas.

Hrana: Da se ne bi ugojio, treba mu dnevno davati 300g mesa, 250g kuhane riže te kuhano povrće.

Napomena: Zbog velike glave štenad se teško rađa pa je često potreban carski rez, a mnoge su ženke neplodne. Zbog toga je cjena buldoga visoka.

Današnji buldog nema, uprkos svom ljutitom izgledu, ništa zajedničko sa starim borbenim psom. U Americi se koristi u terapiji kod djece sa poteškočama u razvoju. Idealan je gradski pas. To je pas sa malom potrebom kretanja.. Ima visok prag tolerancije ali nije svako pogodan da bude vlasnik buldoga. Potrebna mu je velika pažnja i briga, jer u zdravstvenom smislu njega vrebaju mnoge opasnosti. Zato mu treba odmah osigurati dobrog veterinara. Postoje brojna žalosna iskustva koja svjedoče o senzibilitetu ovog psa. Uobicajena doza narkoze za ovog psa moze biti cak i smrtonosna. Engleski buldog je strpljiv pacijent i dobro podnosi bol. Držite svog buldoga stalno na oku ako nastupe problemi sa disanjem, npr, opterecenje na velikoj vrucini, psa treba hladiti i grlo osloboditi limunadom ili limunovim sokom. Hrana treba da je odmerena ali obilna, treba da obezbedi snazne kosti i dobru muskulaturu. Redovno treba cistiti zube, posebno desni u prednjem gornjem zubalu, bore na licu i oko repa. To je pas koji ostavlja utisak odlucnosti, snage i energicnosti. Zivahan je, odan, odvazan, dostojan poverenja, hrabar, strasnog izgleda, ali obdaren neznom prirodom.